logo

•• Ako sa v súčasnosti vyrába múka ••
 

Múka je nevyhnutnou ingredienciou na pečenie chleba, pečiva, koláčov či zahusťovanie omáčok. Zatiaľčo kedysi sa získavala mletím obilia vo vodných mlynoch, dnešné technológie sú už podstatne prepracovanejšie.

Samotné mletie je až poslednou fázou výroby múky. Proces výroby múky sa začína v laboratóriu, kde sa obilie kontroluje a skúma. Je potrebné určiť, či je obilie na výrobu múky dostatočne kvalitné a spĺňa potrebné parametre. Kritériami hodnotenie obilia je vlhkosť a absencia plesní a škodcov. Ak obilie nespĺňa požadované podmienky, nesmie ísť ďalej na spracovanie. Ak je nezávadné, prechádza sa k druhému kroku, ktorým je čistenie. Najprv obilie prechádza sitom, ktoré odstráni hrubé nečistoty. Takto očistené obilie prechádza do triediča, ktorý je zodpovedný za to, aby odstránil prípadné zvyšky a semená iných rastlín. Obilie následne prejde takzvanou odieračkou, ktorá ho zbaví prachu a vrchnej šupky. Obilie má však aj ďalšie obalové vrstvy, ktoré treba odstrániť. Obalové vrstvy sa od jadra odstraňujú takzvaným nakropením. Očistené a nakropené obilie sa nechá na niekoľko hodín odpočívať v zásobníku, kde do zrna preniká voda, ktorá uľahčuje oddelenie obalových vrstiev. Obilie sa ešte niekoľkokrát vyčistí a druhýkrát nakropí. Následne dochádza k procesu samotného mletia.

Počas mletia sa zrno drobí na menšie granule. Drvenie a triedenie sa niekoľkokrát cyklicky opakuje. Podľa miery pomletia a granulácie sa múka delí na hladkú, polohrubú a hrubú. Po pomletí sa múka vracia naspäť na kontrolu do laboratória, kde celý cyklus začínal. Po preverení všetkých parametrov je pripravená na predaj a konzumáciu.

 

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...